Future of Food: vítězové prvního ročníku akceleračního programu a jejich cesta k udržitelnému stravování

logo-impact-hub

Záznam slavnostního večera Future of Food

19. srpna 2020
Sdílet na Facebooku
Sdílet na Linkedinu
future-of-food

Známe vítěze prvního ročníku akceleračního programu Future of Food. Jsou jimi Koláčkova pekárna, I love hummus a Growlight Bohemia. A protože závěrečný Den D byl plný překvapení, finanční odměnu si odnesl projekt Sady sv. Prokopa. Diváci si mohli také poslechnout čtyři odborníky na výživu, kteří diskutovali o nástrahách udržitelného stravování.

Na konci léta vybrala odborná porota deset projektů, které prošly tříměsíční akcelerací v rámci programu Future of Food. Projektům, které mají potenciál přispět k udržitelnějšímu stravování, byli k dispozici mentoři, experti i ambasadoři a také naše zázemí Impact Hubu. Kromě osmi workshopů se všechny týmy účastnily také mastermind skupin.

“Chtěli jsme přispět k přeměně, která v českém zemědělství a potravinářství probíhá. Měli jsme pocit, že je tu spoustu skvělých týmů se skvělými nápady, které ale řeší praktické problémy kolem svého byznys modelu, produktu, nacenění a podobně. S tím jim umíme pomoci,” vysvětluje zakladatel Impact Hubu Petr Vítek smysl programu.

Vítězové Future of Food a jejich pokrok

Koláčkova pekárna

Otec a dcera Koláčkovi pečou chleba, produkují veganské a bezlepkové sladkosti a provozují bistro. Díky mentorovi Martinu Šrámkovi znovu nacenili produkty ve svém bistru a našli větší prostor pro svou druhou pobočku. Výrazně je posunulo také sdílení zkušeností s ostatními projekty. Vymysleli a s pomocí mentora spustili výrobu bezlepkového cukroví, nově pečou focacciu a spouští e-shop.

I love hummus

Jsou malá rodinná firma a vyrábí hummus a kimchi jen z kvalitních surovin. Během akcelerace se pustili do zjišťování potřeb svých zákazníků a do konce roku se plánují přejmenovat. Dali na rady expertů a mentora Zbyňka Haindla a zaměřili se na expanzi. Kromě Maďarska by se měly jejich výrobky objevit i v Německu. “Bylo to velmi časově náročně, ale mělo to smysl a odnesli jsme si z akcelerace maximum,” shrnuje účast obchodní manažerka Zdeňka.

Growlight Bohemia

Vyrábí zařízení pro celoroční pěstování rostlin ve vertikálních hydroponických systémech. Během akcelerace s pomocí mentora Dana Vacha zvládli projekt “rozebrat a zase složit” do lepší a srozumitelnější podoby a začali spolupracovat s dalšími projekty z akcelerace. “Děkujeme mentorovi, jehož úderné a zvídavé otázky nás provázely celou akcelerací,” dodává Jakub, zakladatel projektu Growlight Bohemia.

Sady sv. Prokopa

Pěstují ovoce v bio kvalitě a zaměstnávají lidi s fyzickým či psychickým omezením, kterým nabízí psychosociální podporu. Projekt získal speciální cenu porotců a odměnu ve výši sto tisíc korun od tajemného dárce. A co dalšího jim akcelerace přinesla? Utužili spolupráci v týmu a přibrali do něj posilu, naučili se lépe skladovat ovoce a zeleninu a spojili se s lidmi, kteří mají stejné hodnoty. V blízké době plánují rozšířit jejich farmu v jižních Čechách o sklady a výukové prostory. 

Slavností večer Future of Food přinesl ještě jedno překvapení

Všichni finalisté mohou za rok ukázat porotě, kam se posunuli, a soutěžit o odměnu ve výši sto tisíc korun.

“Naším cílem není, aby projekty po akceleraci zmizely z našeho dohledu. Naopak s nimi máme velké plány a chceme zůstat v kontaktu,” vysvětluje tento krok manažerka programu Markéta Pavlíková. Tu jedním dechem doplňuje finanční partner Future of Food Martin Ducháček: “Už dnes vidím obrovskou hodnotu toho, co se během programu začalo dít. Energie a nasazení týmů byly unikátní. Těším se až na tento úspěch navážeme v dalším ročníku.”


Panelová diskuze: Nástrahy udržitelného stravování

V rámci finálového večera proběhla také panelová diskuze na téma Nástrahy udržitelného stravování. Dozvědět ses na ní mohl*a, že:

  • Čeští zákazníci dnes mohou vybírat z poměrně bohaté nabídky udržitelných potravin, ale ve srovnání se zeměmi jako je Německo či Británie je určitě co zlepšovat. 
  • Horší je situace v restauracích, kterým chybí osvěta a dodavatelé s komplexní nabídkou potravin z ekologického zemědělství.
  • Nejdůležitější je vzdělávání občanů, kteří by se měli zároveň sami zajímat o to, jak správně jíst. Kvalita jídla má totiž přímý vliv na naše zdraví. 
  • Pokud budetš kupovat potraviny s ekologickým certifikátem a označením bio listu či zebry, máš jistotu, že budou kvalitní. 
  • Ideální je, pokud máš svého farmáře, od kterého kupuješ ovoce, zeleninu nebo maso.
  • Pokud je něco příliš levné, buď obezřetný*á. Při nákupu “dobrých” potravin se nevyplatí hledět tolik na cenu a množství, spíš na chuť a tvoje zdraví.

Objevuje se greenwashing také v potravinářství? A proč je na cestě k udržitelnému stravování důležitá role státu? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíš v záznamu diskuze.

logo-impact-hub

Záznam slavnostního večera Future of Food

ImpactHubky: Náš newsletter jednou za měsíc zdarma ve tvém e-mailu.

Odemkni si dveře k:
✔️ Inspirativním příběhům z našeho okolí
✔️ Pozvánkám na vzdělávací i rozvojové akce
✔️  Příležitostem k získání grantového,
 dotačního i soukromého financování

"*" indicates required fields

Odesláním souhlasíš se zpracováním osobních údajů podle našich zásad.